vvt@vmvt.lt (8 5) 240 4361

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), atlikusi pakartotinį saugos vertinimą, nustatė saugų glutamo rūgšties ir glutamatų, naudojamų kaip maisto priedai, suvartojimo lygį. EFSA taip pat padarė išvadą, kad nustatytas su maistu suvartojamų glutamo rūgšties ir glutamatų kiekis ne tik gali viršyti saugų lygį, bet ir pasiekti dozę, kuri tam tikroms gyventojų grupėms sietina su neigiamu poveikiu sveikatai. Todėl EFSA ekspertai siūlo peržiūrėti šių maisto priedų didžiausią leistiną kiekį.

Glutamo rūgštis yra amino rūgštis, baltymų „statybinė“ medžiaga, natūraliai gaminasi žmogaus organizme, o taip pat randama laisva forma, pavyzdžiui, pomidoruose, sojų padaže ar tam tikruose sūriuose. Glutamo rūgštis ir jos druskos (E 620-625), paprastai vadinami glutamatais, yra Europos Sąjungoje (ES) autorizuoti maisto priedai. Jų dedama į įvairius maisto produktus sustiprinti produktų aromatą suteikiant jiems „pikantišką“ ar „mėsos“ skonį.

EFSA iš naujo įvertino glutamatų, naudojamų kaip maisto priedai, saugą ir nustatė priimtiną dienos normą (angl. acceptable daily intake (ADI)) – 30 mg / kg kūno masės per dieną šiems visiems šešiems maisto priedams (E 620-625). Saugus suvartojimo lygis pagrįstas didžiausia doze, kuri, mokslininkams atlikus toksiškumo studijas, nesukėlė neigiamo poveikio laboratoriniams gyvūnams.

Siekiama apsaugoti žmonių sveikatą

„Remdamiesi turimais įrodymais, esame įsitikinę, kad naujai nustatyta glutamo rūgšties ir glutamatų priimtina dienos norma apsaugo vartotojų sveikatą, nes ji yra mažesnė nei dozės, siejamos su tam tikru poveikiu žmonių sveikatai, pvz., galvos skausmu, padidėjusiu kraujospūdžiu ir padidėjusiu insulino lygiu.“ – teigia Dr. Claude Lambré, EFSA Maisto priedų ir į maistą pridedamų maistinių medžiagų specialistų grupės (angl. Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) narys ir pakartotinį vertinimą atlikusios darbo grupės vadovas.

Šiuo metu ES glutamo rūgščiai ir glutamatams, naudojamiems kaip maisto priedai, nėra nustatyto saugaus suvartojimo lygio.

ES daugeliu atveju glutamatų leidžiama naudoti iki 10 g/kg maisto. Druskos pakaitalams, pagardams ir uždarams nėra nustatyto didžiausio leistino glutamatų kiekio – jie turi būti naudojami pagal geros gamybos taisykles.

Vertinamas su maistu gaunamas kiekis

Atlikdami detalų poveikio vertinimą EFSA mokslininkai naudojo duomenis apie realų maisto suvartojimą, iš pramonės gautą informaciją apie naudojamus glutamatų kiekius ir valstybių narių pateiktus tyrimų rezultatus. Mokslininkai nustatė, kad suvartojamas į maistą pridedamų glutamatų kiekis gali viršyti pasiūlytą priimtiną dienos normą atskiriems maisto priedams visose gyventojų grupėse, kurių mityboje yra daug šių maisto priedų turinčių maisto produktų, o taip pat vidutiniškai tokių maisto produktų suvartojantiems mažiems ir vyresniems vaikams. Suvartojamas kiekis gali viršyti dozes, siejamas su tam tikru neigiamu poveikiu sveikatai (pvz., galvos skausmu) kūdikiams, vaikams ir paaugliams, suvartojantiems daug glutamatų turinčių maisto produktų.

EFSA ekspertai be maisto priedų įvertino ir kitus glutamatų šaltinius (įskaitant natūraliai esančius ir pridedamus kaip maistinė medžiaga). Jie nustatė, kad kai kurios gyventojų grupės, suvartojančios vidutiniškai ar daug tokių maisto produktų, gali viršyti tiek tiek pasiūlytą priimtiną dienos normą, tiek kiekius, siejamus su tam tikru neigiamu poveikiu sveikatai.

Dr Lambré teigia: „Remdamiesi poveikio vertinimu, rekomenduojame peržiūrėti į maistą, ypač į smulkius konditerijos kepinius, sriubas ir sultinius, padažus, mėsą ir mėsos gaminius, pagardus ir uždarus bei maisto papildus, pridedamų glutamo rūgšties ir glutamatų didžiausius leistinus kiekius.

 

Plačiau apie tai – EFSA interneto svetainėje:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170712

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4910