vvt@vmvt.lt (8 5) 240 4361
2020-11-03

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) nustatė naują saugos ribą pagrindiniams perfluoralkilintiems junginiams (PFAS) maiste, kurie kaupiasi vartotojų organizmuose. Minėta saugos riba – tai toleruotinas PFAS savaitinis su maistu suvartojamas kiekis (angl. TWI – Tolerable Week Intake), kuris šiuo atveju lygus 4,4 ng/kg kūno svorio per savaitę. EFSA išanalizuota informacija ir parengta mokslinė nuomonė – įrankis rizikos valdytojams priimant sprendimus, kaip ...

2020-10-05

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) ir Europos Sąjungos paukščių gripo etaloninė laboratorija ragina ES šalis sugriežtinti priežiūros ir biologinio saugumo priemones siekiant apsisaugoti nuo galimų naujų paukščių gripo protrūkių 2020 metais. Šis perspėjimas yra susijęs su labai patogeniško paukščių gripo (LPPG) protrūkiais tarp laukinių ir naminių paukščių Vakarų ...

2020-08-21

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) įvertino riziką žmonių ir gyvūnų sveikatai, susijusią su glikoalkaloidų kiekiu maiste ir pašaruose – dažniausiai bulvėse ir iš bulvių gautuose produktuose. Glikoalkaloidai yra natūralūs junginiai, randami bulvinių (lot. Solanaceae) šeimos augaluose, kuriai priklauso bulvės, pomidorai ir baklažanai. Maistiniuose augaluose dažniausiai pasitaikantys glikoalkaloidai yra α-solaninas ir α-čakoninas. Didesni solanino kiekiai bulvėse siejami ...