vvt@vmvt.lt (8 5) 240 4361

Šią savaitę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, drauge su Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) atstovybe Lietuvoje pakvietė atsakingų institucijų atstovus, visuomenės sveikatos specialistus, mokslininkus, maisto pramonės atstovus į tarptautinę konferenciją „Riebalų rūgščių transizomerai maiste: vartotojų apsauga ir iššūkiai pramonei“. Renginys skirtas pasidalinti patirtimi ir paskatinti ieškoti atsakymo į visuomenei aktualų klausimą – ar įmanoma šiuolaikinėje maisto pramonėje atsisakyti sveikatai kenksmingų riebalų, ar būtinas šių medžiagų koncentracijų maiste teisinis reguliavimas.

Konferencijos dalyvius sveikinęs Europos Sąjungos komisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Andriukaitis, pabrėžė, kad idėja kalbėtis šia tema – be galo aktuali ir gera iniciatyva. „Kaip medikas, labai džiaugiuosi, kad Lietuva jau yra paruošusi teisės akto projektą, kuris reguliuotų riebalų rūgščių transizomerų kiekį maisto produktuose. Deja, bet reikia pripažinti, kad jei vienos šalies mastu problematika yra žinoma ir aiški, žiūrint EK lygiu, viskas kur kas sudėtingiau. Privalu atsižvelgti į visų ES valstybių interesų skalę, įvertinti visas politines galimybes, atsižvelgti į galimą poveikį smulkiajam verslui ir visoms socialinėms vartotojų grupėms, ypač labiausiai pažeidžiamoms“, – klabėjo V. Andriukaitis.

Anot Komisaro, privalomas tokių medžiagų ženklinimas – gera idėja, o draudimas naudoti tokius riebalus apskritai ilgainiui tikrai yra įmanomas, tačiau negalima užbėgti už akių teisėkūros projektams, nors tikėtina, kad jau kitų metų pavasarį EK turės motyvuotą pasiūlymą dėl galimo teisinio reguliavimo visos ES mastu.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, pabrėžė, kad kylantys iššūkiai maisto pramonei ir žemdirbiams konkrečiai neišvengiamai auga, ir verčia keistis maisto pramonę. „Būtinas vartotojų švietimas, kuris rinką verčia keistis daug greičiau nei kartais pavyksta priimti teisės aktus. Esame žemės ūkio produkcijos šalis, mokame užauginti, pagaminti ir sėkmingai parduoti savo produkciją. Tai reiškia, kad sugebame ir greitai prisitaikyti prie pokyčių rinkoje“, – konferencijoje kalbėjo ministras.

Rinkos savireguliavimo idėją palaikė ir savo gerąja patirtimi konferencijoje pasidalinę verslo atstovai. Tačiau kalbėdami apie iššūkius, kylančius sąmoningam ir atsakingam verslui jie akcentavo būtinybę sukurti vienodas veiklos sąlygas visiems. Anot UAB „Vilniaus margarino gamykla“ atstovo, Peter B. Olsen, savo gamyboje iš dalies hidrintų riebalų visiškai atsisakę gamintojai nekantriai laukia bendro ES lygiu taikomo teisės akto, kuris įtvirtintų vienodas verslo sąlygas ir lygiavertę konkurenciją visiems.

 

2017-09-18 renginio programa ir pranešimai

10.00–10.10 Konferencijos atidarymas. Sveikinimo žodis

Darius Remeika, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius

10.10–10.30

 

10.30–10.50

 

 

10.50–11.30

 

Riebalų rūgščių transizomerų poveikis sveikatai

Prof. Ambroise Martin,  Europos maisto saugos tarnyba

Riebalų rūgščių transizomerai maiste, jų prigimtis ir panaudojimo tikslai maisto pramonėje

Prof. G. Zaborskienė, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas

Pramoniniai riebalų rūgščių transizomerai populiariausiuose maisto produktuose Europoje ir jų neigiamas poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai. Laikas apsaugoti vartotojus!

Prof. Steen Stender, Kopenhagos universitetas

11.30–11.50

 

11.50–12.00

Riebalų rūgščių transizomerų reglamentavimo patirtis Latvijoje

Lasma Pikele, Latvijos sveikatos apsaugos ministerija

Diskusijos

 

13.00–13.20

 

 

 

13.20–13.40

 

13.40–14.00

 

14.00–14.20

 

14.20–14.40

Europos Komisijos vizija dėl riebalų rūgščių transizomerų reglamentavimo maiste

Vytenis Andriukaitis, Europos Sąjungos komisaras atsakingas už sveikatą ir maisto saugą 

Nauji iššūkiai maisto pramonei

Bronius Markauskas, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras

Riebalų rūgščių transizomerų reglamentavimo iniciatyvos Lietuvoje

Prof. Aurelijus Veryga, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras

Riebalų rūgščių transizomerų stebėsenos maisto produktuose apžvalga

Aušra Išarienė, Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Diskusijos

15.10–15.25

 

15.25–15.40

 

 

15.40–15.55

 

15.55–16.00

Riebalų rūgščių transizomerai ir geltonųjų riebalų pramonė 

Peter B. Olsen, UAB „Vilniaus margarino gamykla“patarėjas

Technologiniai gamybos pokyčiai mažinant riebalų rūgščių transizomerų naudojimą maiste

Gitana Šimanskienė, AB „Vilniaus Pergalė“ gamybos direktorė

Vartotojų požiūris dėl riebalų rūgščių transizomerų maiste

Dr. Z. Čeponytė, Lietuvos vartotojų instituto prezidentė

Konferencijos apibendrinimas