Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė apie naują išsamią Europos maisto vartojimo duomenų bazę, kurioje pirmą kartą buvo įtraukti duomenys, surinkti pagal EFSA „ES Meniu“ projektą. Atnaujintą duomenų bazę sudaro naujausi duomenys, surinkti valstybėse narėse, apimantys daugiau gyventojų grupių ir naujų maisto produktų kategorijų, pavyzdžiui, energetiniai gėrimai ir kt.
„ES meniu“ projekto tikslas – padidinti valstybių narių surinktų duomenų kokybę, išsamumą ir suderinamumą apimant visas amžiaus grupes – nuo trijų mėnesių iki 74 metų. Tai padidins duomenų palyginimo galimybę.
Pagal „ES Meniu“ projektą nuo 2011 m. EFSA teikia finansinę paramą ir duomenų rinkimo gaires 21 šaliai.
Visi duomenys, esantys duomenų bazėje, dabar klasifikuojami pagal FoodEx2 sistemą, kuri šiuo metu pateikia išsamesnį ir tikslesnį visoje ES vartojamų maisto produktų ir gėrimų aprašymą nei ankstesnė jos versija.
„ES Meniu“ projekto vadovė Sofija Ioannidou sakė: „Suderintų ir išsamių duomenų apie maisto vartojimą visoje ES prieinamumas – Europos maisto saugos tarnybos ilgalaikių tikslų pasiekimas. Šiandien tai tapo realybe valstybėms narėms atlikus sunkų darbą“.
Duomenų bazės, atliekančios pagrindinį vaidmenį vertinant riziką, susijusią su galimais pavojais maiste ES ir jų poveikio vartotojų sveikatai apskaičiavimu, sukūrimas yra esminis žingsnis EFSA rizikos vertinimo darbe.
Duomenų bazė taip pat svarbi ir kitoms EFSA veiklos sritims, pvz., ES gyventojų maistinių medžiagų suvartojimo vertinimui ir kt.
Plačiau apie EFSA išsamią maisto suvartojimo duomenų bazę – EFSA interneto svetainėje.