Žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos kiaulienos bei kepenų vartojimas yra dažniausia hepatito E priežastis Europos Sąjungoje. Taip teigiama Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) paskelbtoje mokslinėje nuomonėje dėl hepatito E viruso (HEV), kaip per maistą plintančio patogeno, keliamos rizikos visuomenės sveikatai.
Europos Sąjungoje per pastaruosius 10 metų užregistruota daugiau kaip 21 000 žmonių hepatito E atvejų, per šį laikotarpį hepatito E atvejų skaičius išaugo net 10 kartų.
EFSA darbo grupės „Hepatitas E“ pirmininkė Rosina Girones savo pranešime teigia: „Net jei hepatitas E nėra toks plačiai paplitęs kaip kitos su maistu susijusios ligos, jis kelia vis daugiau susirūpinimo Europos Sąjungoje. Anksčiau žmonės manė, kad pagrindinis infekcijos šaltinis yra užterštas geriamasis vanduo, vartojamas keliaujant už ES ribų. Bet dabar mes žinome, kad pagrindinis ligos perdavimo šaltinis Europoje yra maistas“.
EFSA mokslinėje nuomonėje taip pat teigiama, kad naminės kiaulės yra pagrindinės hepatito E nešiotojos ES. Šernai taip pat gali nešioti hepatitą E, tačiau šių gyvūnų mėsa yra rečiau vartojama.
Plačiau apie tai – EFSA svetainėje.