info@vmvt.lt 1879

EMST nustatė cholinui pamatines mitybos vertes, kurios įtrauktos į mokslinių rekomendacijų dėl maistinių medžiagų suvartojimo peržiūrą. Cholinas vaidina svarbų vaidmenį žmogaus organizme, ypač, normalios kepenų funkcijos palaikymui.

Dietinių produktų, mitybos ir alergijų mokslinė grupė (NDA) tinkamas cholino suvartojimo dienos normas apibrėžia taip:

  • 400 mg suaugusiems žmonėms ir 15–17 metų paaugliams;
  • 140–340 mg 1–14 metų vaikams;
  • 160 mg 7–11 mėnesių kūdikiams;
  • 480 mg nėščioms moterims;
  • 520 mg žindančioms moterims.

 

NDA mokslinės grupės išvados remiasi nacionalinių tyrimų, atliktų Europos Sąjungoje su sveikais žmonėmis, duomenimis apie suvartojamus kiekius. Mokslinė grupė taip pat atsižvelgė į duomenis dėl cholino kiekių, reikalingų organizmui papildyti, esant jo trūkumui.

Cholino trūkumas gali turėti neigiamą poveikį organizmui, įskaitant suriebėjusias kepenis, taip pat kepenų ir raumenų pažeidimus. Cholino šaltinis maisto produktuose – kiaušiniai, mėsa, žuvis, sveiki grūdai, daržovės ir vaisiai, taip pat riebalai ir aliejai.

Per 4-ių viešojo svarstymo savaičių laikotarpį 2016 m. pradžioje EMST gavo pastabas ir pasiūlymus dėl nuomonės projekto.