Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė 2022 m. Europos Sąjungos ataskaitą apie tyrimų rezultatus dėl pesticidų likučių maiste. Joje pateikiama informacija apie tai, kokie pesticidų likučiai buvo aptikti dažniausiai vartojamuose produktuose. Ataskaitoje skelbiama, kad maiste, kuris vartojamas Europos Sąjungos šalyse, Islandijoje bei Norvegijoje, pesticidų likučių dažniausiai nerandama arba jie neviršija didžiausios leistinos likučių koncentracijos (DLK) maisto produktuose.
2022 m. Europos Sąjungoje (ES) iš viso ištirta 110 829 maisto mėginių, t. y. ketvirtadaliu daugiau nei 2021 m. Rezultatai rodo, kad 96,3 proc. mėginių neviršijo teisiškai leistinų DLK. Didžiausios leistinos likučių koncentracijos buvo viršytos 2383 mėginiuose (2,2 %). Šie rezultatai yra panašūs į 2021 m. gautus rezultatus.
Pagal ES daugiametę kontrolės programą ištirti 12-os maisto produktų grupių – obuolių, braškių, persikų, vyno (raudono ir balto), salotų, gūžinių kopūstų, pomidorų, špinatų, avižų, miežių, karvių pieno ir kiaulių taukų 11 727 mėginiai. Iš jų 66,7 % tirtų mėginių buvo vietinės, iš mėginius pristačiusios šalies kilmės, 22 % – iš kitų ES šalių, 7,7 % – produktų iš trečiųjų šalių ir 3,6 % – nežinomos kilmės produktų.
Iš ES koordinuojamoje programoje ištirtų mėginių:
51,4 % (6 023 mėginiai) pesticidų likučių neaptikta;
47 % (5 512) mėginių buvo rasta vieno ar daugiau pesticidų likučių, kurių kiekis buvo mažesnis arba lygus DLK;
Tik 1,6 % (192) mėginių likučiai viršijo leistinas koncentracijas.
Remdamasi atliktu vertinimu, EFSA pateikia išvadą, kad apskaičiuotas pesticidų likučių poveikis tirtuose maisto produktuose kelia nedidelę riziką vartotojų sveikatai.
Išsamesnius visų kontrolės programų rezultatus galima rasti EFSA interneto svetainėje naudojant kasmet tobulinamą, draugišką vartotojams interaktyvią duomenų analizės lentelę: the 2022 European Union report on pesticide residues in food (europa.eu)