info@vmvt.lt 1879

Siekiant apsaugoti vartotojus, bendrųjų higienos, maisto saugos ir atsekamumo reikalavimų laikymąsi visose maistą gaminančiose ir tiekiančiose įmonėse, tikrina ir prižiūri Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai. Tačiau, apie 90 proc. per maistą plintančių ligų protrūkių Lietuvoje užregistruojama dėl namų sąlygomis netinkamai ir nesaugiai pagaminto maisto. Į maistą patekę plintančių ligų sukėlėjai (bakterijos, virusai) gali rimtai sutrikdyti sveikatą, todėl gaminant maistą namuose labai svarbu vengti kryžminės taršos, laikytis maisto higienos taisyklių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis Lietuvoje 2021 m. buvo užregistruoti 79 protrūkiai kilę šeimose (tai sudarė 90,8 % bendro protrūkių skaičiaus), 6 – vaikų lopšeliuose-darželiuose, po vieną protrūkį užregistruota pataisos namuose ir  viešojo maitinimo įstaigoje. Iš viso protrūkiuose susirgo 236 žmonės, iš kurių 124 buvo gydomi ligoninėse.

„Netrukus ruošimės didžiosioms metų šventėms, todėl daug laiko praleisime ruošdami vaišes savo virtuvėse. Deja, kartais, nesilaikant svarbiausių maisto saugos principų, vartotojai sunegaluoja suvalgę namuose pagamintų produktų ar patiekalų. Mūsų specialistų duomenimis, dažniausiai namuose pagamintas maistas tampa nesaugiu nesilaikant reikalingų maisto saugojimo ir transportavimo sąlygų, taip pat kai maistą tvarko sergantis ar bakterijas platinantis asmuo arba nesilaikantis rankų higienos, dažna priežastis  – kryžminė tarša. Todėl primename vartotojams, kad laikantis saugaus maisto ruošimo taisyklių, išvengsite nemalonių ligų ir nesusigadinsite šventinės nuotaikos“,- sako VMVT Maisto skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė.   

VMVT atkreipia dėmesį, kad kryžminė tarša gali atsirasti per nešvarias pjaustymo lenteles ir peilius, neplautas rankas, nekokybiškai išplautus indus, netinkamai laikant neuždengtą maistą šaldymo įrenginyje, nešvarias pašluostes, maisto gamybos įrenginius (mėsmales, mikserius ir pan.), svarstykles ir kt. Taip pat ji gali susidaryti nesaugų maistą nepakankamai gerai apdorojant šiluma, nehigieniškai vykdant pirminį maisto paruošimą, dėl nešvarios maisto tvarkymo aplinkos ir pan. Netinkamas indų ar virtuvės paviršių naudojimas, gali taip pat prisidėti prie bakterijų plitimo. Vartotojams šių mikroorganizmų keliamos rizikos gali padėti išvengti ar ją sumažinti saugus žalios mėsos bei kitų neapdorotų maisto produktų tvarkymas – geras terminis apdorojimas bei geros higienos praktika virtuvėje.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA)  pateikia rekomendacijas, kaip užtikrinti namuose tvarkomo maisto saugą. Rekomendacijos parengtos bendradarbiaujant su Pasauline sveikatos organizacija, siekiant šviesti vartotojus, maisto gamintojus apie saugų maisto tvarkymą ir ruošimą.  

Nuorodoje, taip pat rasite EFSA parengtą interaktyvią komunikacijos apie per maistą plintančių ligų protrūkius priemonę– informacijos rinkinį (žemėlapį).