info@vmvt.lt 1879

Atlikusi išsamią mokslinę apžvalgą ir įvertinusi mokslinius įrodymus, Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mitybos ekspertų grupė parengė suvartojamų cukrų saugos vertinimo projektą.

EFSA Mitybos skyriaus vadovas Valeriu Curtui sakė: „Tai buvo nepaprastai sudėtingas darbas, apimantis daugiau nei 30 000 mokslinių publikacijų vertinimą. Mūsų ekspertai ir darbuotojai dėjo daug pastangų, kad pasiektų šį tikslą ir visapusiškai taikė griežčiausius mokslinius standartus “.

EFSA atstovai partneriams ir suinteresuotosioms šalims pabrėžė, kad šiame projekte vertinami tik moksliniai įrodymai ir tai nėra būsimos politikos rekomendacijos ar visuomenės sveikatos gairės. Už tai atsakingos nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos ir tarptautinės institucijos.

Mokslinės nuomonės projektas dėl didžiausios toleruotinos suvartojamų cukrų ribos pateiktas viešosioms konsultacijoms, kurios tęsis iki š.m. rugsėjo 30 d., o rugsėjo 21 d. EFSA organizuos atvirą susitikimą šios mokslinės nuomonės projektui aptarti.

Penkių Šiaurės šalių prašymas

Penkios Europos šalys (Danija, Suomija, Islandija, Norvegija ir Švedija) paprašė EFSA atnaujinti 2010 m. paskelbtą suvartojamų cukrų saugos vertinimą ir peržiūrėti naujausią mokslinę literatūrą apie cukrų vartojimo ir įvairių ligų, pvz., nutukimo, II tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, podagros, dantų ėduonies, ryšį.

Norvegijos Sveikatos direktorato Prevencijos ir visuomenės sveikatos skyriaus direktorė Linda Granlund teigė: „Norvegija, būdama viena iš penkių prašymą pateikusių šalių, palankiai vertina viešąsias EFSA konsultacijas dėl mokslinės nuomonės projekto. Mes skatiname mitybos ekspertus Norvegijoje ir už jos ribų pakomentuoti šį projektą, kad padėtų EFSA mokslininkams užbaigti šį svarbų darbą. Kai nuomonė bus galutinai parengta, naudosime išsamias mokslines išvadas savo nacionalinių mitybos gairių atnaujinimui.

Išvadų projektas

Prašymą inicijavusios šalys į EFSA kreipėsi su konkrečiu klausimu, ar būtų įmanoma nustatyti mokslu pagrįstą ribinį tašką – didžiausią toleruotiną iš visų mitybos šaltinių gaunamų cukrų suvartojimo lygį, žemiau kurio suvartojamų cukrų kiekis nesukeltų sveikatos problemų. Peržiūrėję daugiau nei 30 000 mokslinių publikacijų, EFSA mokslininkai padarė preliminarią išvadą, kad tokios ribos nustatyti neįmanoma. (Platesnis šio rezultato paaiškinimas – https://www.efsa.europa.eu/en/corporate-pubs/efsa-explains-draft-scientific-opinion-tolerable-upper-intake-level-dietary-sugars.)

Nepaisant to, nuomonė patvirtina įvairius ryšius tarp skirtingų kategorijų cukrų vartojimo ir lėtinių medžiagų apykaitos ligų bei dantų ėduonies išsivystymo rizikos.

Ši informacija skirta padėti ES valstybėms narėms savo šalyse nustatyti siektinas cukrų suvartojimo ribas gyventojų grupėms ir (arba) rekomendacijas gyventojams.

Nuomonės projekte pristatomas cukrų suvartojimo modelis visoje ES, kuris skirtas įvertinti cukrų vartojimą kiekvienoje šalyje atskirai, taip pat pateikiamas išsamesnis pagrindinių maisto produktų, prisidedančių prie suvartojamų cukrų kiekio, vaizdas.

Norėdami dalyvauti viešosiose konsultacijose, spustelėkite šią nuorodą:

Daugiau informacijos: