Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) įvertino riziką žmonių ir gyvūnų sveikatai, susijusią su glikoalkaloidų kiekiu maiste ir pašaruose – dažniausiai bulvėse ir iš bulvių gautuose produktuose. Glikoalkaloidai yra natūralūs junginiai, randami bulvinių (lot. Solanaceae) šeimos augaluose, kuriai priklauso bulvės, pomidorai ir baklažanai. Maistiniuose augaluose dažniausiai pasitaikantys glikoalkaloidai yra α-solaninas ir α-čakoninas. Didesni solanino kiekiai bulvėse siejami ...
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), paskelbė naują mokslinę nuomonę apie ochratoksiną A maiste bei jo rizikos įvertinimą vartotojams. Ochratoksinas A yra mikotoksinas, gaminamas Aspergillus ir Penicillium rūšies grybelių, tokių kaip A. ochraceus, A. carbonarius ir P. verrucosum. Šis mikotoksinas yra randamas kaip teršalas įvairiuose maisto produktuose, tokiuose kaip: javai, konservuota mėsa, švieži ir džiovinti vaisiai (vynuogės, figos, datulės), sultys ir nektarai, sūris. Taip ...
Parmos vasaros mokykla – tai galimybė jauniems mokslininkams ir karjerą pradedantiems tyrėjams mokytis iš žymiausių „Vienos sveikatos“ srities ekspertų. Šiemet Parmos vasaros mokykla, kurią organizavo Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) ir Parmos universiteto Pažangių maisto ir mitybos studijų mokykla, bendradarbiaudama su Piačenzos katalikiškuoju universitetu, vyko nuotoliniu būdu – virtualus 3D renginys buvo pristatytas birželio 9-10 ...