Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kartu su Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) šių metų rugsėjo 18 dieną organizuoja tarptautinę mokslinę konferenciją „Riebalų rūgščių transizomerai maiste: vartotojų apsauga ir iššūkiai pramonei“.
EFSA yra pateikusi išvadą, kad siekiant maistiniu požiūriu subalansuoti mitybą, turėtų būti suvartojamas kuo mažesnis riebalų rūgščių transizomerų (RRT) kiekis, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad RRT sudarytų ne daugiau kaip 1 % su maistu gaunamos energijos kiekio. Ekspertai, mokslininkai ir mitybos specialistai vieningai sutaria, kad būtina mažinti RRT kiekius maisto produktuose, kas padėtų mažinti gyventojų sergamumą lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis.
Pramoniniai riebalai (visiškai hidrinti, iš dalies hidrinti riebalai) yra naudojami maisto produktų gamyboje beveik šimtmetį, tačiau pastaraisiais metais publikuojama vis daugiau mokslininkų išvadų apie žalingą jų poveikį žmonių sveikatai. Mokslu pagrįsta, kad RRT gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, diabetą, nutukimą, gali turėti žalingą poveikį nėštumui ir vaisiaus vystymuisi. Šie riebalai turi 4 – 5 kartus didesnį toksinį poveikį, nei sotieji riebalai, jie didina blogojo cholesterolio kiekį organizme.
Pramoniniai riebalai plačiai vartojami maisto pramonėje, nes jie pigesni, lėčiau genda nei gyvulinės kilmės riebalai, atsparesni oksidacijai bei aukštai temperatūrai, patogūs vartoti konditerijos pramonėje, margarinų ir kitų tepamų riebalų mišinių gamyboje, jie pailgina produktų tinkamumo vartoti terminus, pagerina jų tekstūrą.
Organizuojamoje konferencijoje ekspertai skaitys pranešimus apie pramoninius RRT populiariausiuose maisto produktuose Europoje ir jų neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Bus svarstoma RRT reglamentavimo vizija Europoje, Lietuvos ir Latvijos reglamentavimo iniciatyvos bei nauji ateities iššūkiai maisto pramonėje. Bus pristatyti kelių metų Lietuvos maisto produktų sudėties tyrimai dėl RRT, parodantys, kokie produktai rizikingiausi vaikams ir suaugusiems. Maisto pramonės atstovai pasidalins praktine patirtimi ir supažindins su gamybos technologijų pokyčiais, stengiantis mažinti RRT naudojimą. Konferencijoje bus atkreiptas dėmesys ir į vartotojų informavimą apie RRT.
VMVT kviečia besidominčius šia tema prisijungti ir registruotis į šią konferenciją iki rugsėjo 15 d. 12 val. elektroniniu paštu tks@vmvt.lt. Registruojantis nurodyti vardą, pavardę, įstaigą, pareigas ir elektroninio pašto adresą. Vietų skaičius ribotas.