Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) ir Europos Sąjungos paukščių gripo etaloninė laboratorija ragina ES šalis sugriežtinti priežiūros ir biologinio saugumo priemones siekiant apsisaugoti nuo galimų naujų paukščių gripo protrūkių 2020 metais. Šis perspėjimas yra susijęs su labai patogeniško paukščių gripo (LPPG) protrūkiais tarp laukinių ir naminių paukščių Vakarų ...
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) įvertino riziką žmonių ir gyvūnų sveikatai, susijusią su glikoalkaloidų kiekiu maiste ir pašaruose – dažniausiai bulvėse ir iš bulvių gautuose produktuose. Glikoalkaloidai yra natūralūs junginiai, randami bulvinių (lot. Solanaceae) šeimos augaluose, kuriai priklauso bulvės, pomidorai ir baklažanai. Maistiniuose augaluose dažniausiai pasitaikantys glikoalkaloidai yra α-solaninas ir α-čakoninas. Didesni solanino kiekiai bulvėse siejami ...
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), paskelbė naują mokslinę nuomonę apie ochratoksiną A maiste bei jo rizikos įvertinimą vartotojams. Ochratoksinas A yra mikotoksinas, gaminamas Aspergillus ir Penicillium rūšies grybelių, tokių kaip A. ochraceus, A. carbonarius ir P. verrucosum. Šis mikotoksinas yra randamas kaip teršalas įvairiuose maisto produktuose, tokiuose kaip: javai, konservuota mėsa, švieži ir džiovinti vaisiai (vynuogės, figos, datulės), sultys ir nektarai, sūris. Taip ...