Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau kelerius metus pabrėžia, kad atsparumas antimikrobinėms medžiagoms (AAM) yra viena iš 10 didžiausių pasaulinių grėsmių visuomenės sveikatai, su kuriomis susiduria žmonija. Antimikrobinis atsparumas – tai mikroorganizmų (bakterijų, virusų, grybelių) savybė išvengti jų gyvybei pavojingo antimikrobinių medžiagų poveikio. Pastaruoju metu naujų antibiotikų kūrimas itin sulėtėjęs, todėl dedamos didelės pastangos siekiant išsaugoti dabartinių antibiotikų ...
VMVT specialistai atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje dažniausiai per maistą plintančiomis ligomis susergama namų ūkiuose, tai rodo, jog kažkuriuo maisto gaminimo etapu, nėra laikomasi tinkamos ir kruopščios higienos. “Kryžminė tarša atsiranda tuomet, kai bakterijos ir mikroorganizmai patenka nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, intensyviai ...
EFSA specialistai įspėja vartotojus – maisto papildai neturėtų būti laikomi subalansuotos sveikos mitybos pakaitalu. Moksliniais tyrimais nustatyta – daugumai žmonių maisto papildų net nereikia, nes visavertė mityba aprūpina juos visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis, išskyrus vitaminu D, jei mažai laiko praleidžiama saulėje. Žmogaus organizmui reikalingas tik tam tikras kiekvienos maistinės medžiagos kiekis, todėl vartojant didesnius kiekius ...