Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė viešąsias konsultacijas dėl natrio ir chlorido rekomenduojamų maistinių verčių.
Natris ir chloridas – dvi likusios maistinės medžiagos, apie kurias siekiama surinkti kuo daugiau informacijos prieš baigiant rengti mokslinę nuomonę dėl ES gyventojų maistinių medžiagų suvartojimo.
Natris ir chloridas yra du druskos komponentai, paprastai vartojami kaip maisto ingredientai, prieskoniai ar konservantai. EFSA Mitybos, naujų maisto produktų ir maisto alergenų specialistų grupė šiuo metu preliminariai paskaičiavo, kad suaugusiesiems (įskaitant nėščias ir maitinančias moteris) 2 g natrio per dieną yra saugus ir tinkamas kiekis, atsižvelgiant ir į mitybos poreikius, ir į širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Atsižvelgiant į tai, kad pagrindinis ES chloridų šaltinis yra natrio chloridas, mokslininkai paskaičiavo, jog saugus ir tinkamas chlorido kiekis per dieną yra 3,1 g.
EFSA paskaičiuotos preliminarios rekomenduojamos maistinės vertės nėra nei mitybos tikslas, nei rekomendacijos gyventojams. Jos skirtos padėti ES ir jos valstybių narių atsakingoms institucijoms formuojant mitybos politiką bei rengiant mitybos gaires, kad vartotojai galėtų rinktis sveikesnę mitybą.
Jei norėtumėte prisidėti prie diskusijų prieš užbaigiant šią mokslinę nuomonę, EFSA kviečia pateikti komentarus internetu ir registruotis į viešųjų konsultacijų proceso metu 2019 m. gegužės 7 d. Briuselyje vyksiantį techninį susitikimą.
Platesnė informacija – EFSA interneto svetainėje: