Gavusi 2020 m. kovo mėn. Europos Komisijos prašymą, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) atnaujino maisto priedo titano dioksido (E 171) saugos vertinimą.
Atnaujintame vertinime patikslinami ankstesnio, EFSA 2016 m. paskelbto vertinimo rezultatai, kurie pabrėžė būtinybę atlikti daugiau mokslinių tyrimų, kad būtų užpildytos duomenų spragos.
Profesorius Maged Younes, EFSA ekspertų grupės „Maisto priedai ir kvapiosios medžiagos“ pirmininkas, sakė: „Atsižvelgdama į visus turimus mokslinius tyrimus ir duomenis, ekspertų grupė padarė išvadą, kad titano dioksidas nebegali būti laikomas saugiu maisto priedu. Kritinis aspektas prieinant šios išvados buvo tai, kad negalime atmesti genotoksiškumo rizikos suvartojus titano dioksido dalelių. Titano dioksido dalelių absorbcija yra maža, tačiau organizme jos gali kauptis “.
Vertinimas buvo atliktas laikantis griežtos metodikos ir atsižvelgiant į tūkstančius tyrimų ir studijų, kurie tapo prieinami nuo ankstesnio EFSA vertinimo, atlikto 2016 m., įskaitant naujus mokslinius įrodymus ir duomenis apie nanodaleles.
EFSA mokslininkai ekspertai pirmą kartą maisto priedų saugos vertinimui pritaikė 2018 m. parengtas EFSA mokslinio komiteto nanotechnologijų rekomendacijas. Titano dioksido E 171 sudėtyje yra ne daugiau kaip 50% nano diapazono dalelių (t.y. mažesnių nei 100 nanometrų), kurios gali daryti poveikį vartotojams.
Genotoksiškumo vertinimas
Genotoksiškumas reiškia cheminės medžiagos gebėjimą pažeisti DNR – genetinę ląstelių medžiagą. Kadangi genotoksiškumas gali sąlygoti kancerogeninį poveikį, todėl siekiant padaryti išvadą dėl medžiagos saugumo, būtina įvertinti jos galimą genotoksinį poveikį.
Profesorius Matthew Wright, ekspertų grupės „Maisto priedai ir kvapiosios medžiagos“ narys ir EFSA darbo grupės dėl E 171 vertinimo pirmininkas, sakė: „Nors bendro toksinio poveikio įrodymai nebuvo galutiniai, remdamiesi naujais duomenimis ir sustiprintais tyrimų metodais negalėjome atmesti genotoksiškumo pavojaus, todėl negalėjome nustatyti saugaus maisto priedo paros suvartojimo lygio “.
Rizikos valdytojai Europos Komisijoje ir ES valstybėse narėse buvo informuoti apie EFSA išvadas ir apsvarstys tinkamus veiksmus, kurių reikia imtis siekiant užtikrinti vartotojų apsaugą.
Ankstesnių tyrimų apžvalga
Titano dioksidas (E171) yra patvirtintas ES kaip maisto priedas remiantis Reglamento (EB) Nr. 1333/2008 II priedu.
Vykdant pakartotinę maisto priedų, patvirtintų ES iki 2009 m. sausio 20 d., vertinimo programą, maisto priedo E 171 saugumas pagal Reglamentą (ES) Nr. 257/2010 buvo pakartotinai vertintas 2016 m. EFSA ekspertų grupės „Maisto priedai ir pridėtinių maisto medžiagų šaltiniai (ANS)“.
Savo 2016 m. nuomonėje ANS grupė rekomendavo atlikti naujus tyrimus ir studijas, siekiant užpildyti galimo poveikio reprodukcinei sistemai spragas, kurios galėtų padėti nustatyti leistiną paros suvartojimo normą (angl. Acceptable Daily Intake (ADI)). Taip pat buvo išryškintas neapibrėžtumas apibūdinant medžiagą, naudojamą kaip maisto priedas (E 171), ypač atsižvelgiant į jos (titano dioksido) dalelių dydį ir dalelių pasiskirstymą.
2019 m. EFSA paskelbė oficialų pranešimą dėl rizikos, susijusios su maisto priedo titano dioksido (E171) poveikiu, apžvalgos, kurią atliko Prancūzijos maisto, aplinkos ir darbuotojų sveikatos saugos agentūra (ANSES). Savo pranešime EFSA pabrėžė, kad ANSES nuomonė pakartojo anksčiau EFSA nustatytą medžiagos neapibrėžtumą ir duomenų spragas ir nepateikė išvadų, kurios paneigtų ankstesnes išvadas dėl titano dioksido saugos.
Tais pačiais metais (2019 m.) Nyderlandų maisto ir vartojimo produktų saugos tarnyba (NVWA) taip pat pateikė nuomonę dėl galimo maisto priedo titano dioksido poveikio sveikatai, kurioje pabrėžiama imunotoksikologinio poveikio tyrimų svarba greta jau minėtų galimo poveikio reprodukcinei sistemai tyrimų.
DAŽNIAUSIAI UŽDUODAMI KLAUSIMAI DĖL EFSA TITANO DIOKSIDO (E171) SAUGOS VERTINIMO 2021
- Kas yra titano dioksidas?
Titano dioksidas yra naudojamas maistinis dažiklis (E171) ir, kaip ir visų kitų maistinių dažiklių, jo technologinė funkcija yra padaryti maistą patrauklesnį, suteikti spalvą maistui, kuris kitaip būtų bespalvis arba atkurti pirminę maisto išvaizdą. Titano dioksido taip pat yra kosmetikoje, dažuose ir vaistuose.
(Daugiau informacijos apie EFSA veiklą maisto priedų srityje galima rasti EFSA svetainėje).
- Kokiuose maisto produktuose yra titano dioksido?
Pagrindinės maisto produktų kategorijos, galinčios daryti poveikį dėl produktuose esančio E171, yra smulkūs kepiniai, sriubos, sultiniai ir padažai (kūdikiams, mažiems vaikams ir paaugliams); sriubos, sultiniai, padažai, salotos ir pikantiški sumuštinių užtepai (vaikams, suaugusiems ir pagyvenusiems žmonėms). Perdirbti riešutai taip pat yra priskiriami prie pagrindinės maisto kategorijos suaugusiems ir pagyvenusiems žmonėms.
- Ką teigia EFSA mokslininkai savo 2021 m. nuomonėje dėl titano dioksido, kaip maisto priedo, saugos?
Peržiūrėjusi visus susijusius turimus mokslinius įrodymus, EFSA padarė išvadą, kad negalima atmesti galimo titano dioksido (TiO 2) dalelių genotoksiškumo. Remdamiesi šiuo teiginiu, EFSA ekspertai nebelaiko titano dioksido saugiu, kai jis naudojamas kaip maisto priedas. Tai reiškia, kad maisto priedui E171 negalima nustatyti leistinos paros suvartojimo normos.
EFSA vertinimas yra susijęs su TiO 2, kaip maisto priedo, naudojimo rizika, bet ne su kitais jo naudojimo būdais.
- Ar turėčiau nustoti valgyti produktus, kuriuose yra TiO2?
Kaip jau buvo minėta, nors bendro toksinio poveikio įrodymai nėra galutiniai, remdamiesi naujais duomenimis ir sustiprintais tyrimų metodais, EFSA mokslininkai negali atmesti galimo medžiagos genotoksiškumo ir dėl to negali nustatyti saugaus TiO 2, kaip maisto priedo, paros suvartojimo lygio.
Rizikos valdytojai – Europos Komisija ir valstybės narės dabar atsižvelgs į EFSA mokslines rekomendacijas ir nuspręs dėl tinkamų reguliavimo priemonių ar patarimų vartotojams.
- Ar EFSA draudžia titano dioksidą?
Ne. EFSA vaidmuo apsiriboja tik titano dioksido, kaip maisto priedo, rizikos vertinimu. Studija apėmė atitinkamos mokslinės informacijos apie TiO 2 , jo galimo toksiškumo ir poveikio, gaunant medžiagą su maistu, vertinimą. Už bet kokius teisinius ar reguliavimo sprendimus dėl leidimo naudoti maisto priedus yra atsakingi rizikos valdytojai (t.y. Europos Komisija ir valstybės narės).
- Kas bus toliau?
EFSA mokslines rekomendacijas naudos rizikos valdytojai (Europos Komisija, valstybės narės) ir priims visus sprendimus dėl galimų reguliavimo veiksmų.